maanantai 1. huhtikuuta 2013

Tokoa

Eilen oli Oili Huotarin tokokoulutus hallilla. Otin Tacon kanssa paikallaoloa ja seuruuta. Olin Tacon kanssa aamulla pellolla mutta treeneihin otin sen suoraan autosta jotta sain esin sen mitä se ns pahimillaan on. Ekaksi se sähläsi ja pomppi. Kun otin remmin irti niin ekaksi tarjosi sivulletuloa mutta kun ei siihen sen enempää reagoitu niin laukkaili ympäriinsä. Sitten käskin koiran käymään, piippaili ja oli hieman levoton, mutta ei paha.   Sitten paikalllaolo yhden toisen koiran kanssa, ohjaajat piiloon. Taco oli ollut ihan ok mutta kun tuli ihmishäiriötä kulkemaan niin oli mennyt hyvin levottomaksi. Sillä on paha olla, kun se haluaa mielyttää kaikkia ja on hieman epävarma paikallaolosta, se haluaa tehdä oikein mutta toisaalta se haluaa myös mielyttää vieraita ihmisiä jotta ne ei tekisi sille pahaa. Nyt sille ruvetaan treenamaan sitä, että itse käsken Tacon paikalle  ja joku muu tulee ja käskyttää Tacoa, kun se reagoi käskyyn kiellän ja pistän sen takaisin samalla kohdalle täysin neutraalisti, ei saa missään nimessä hermostua. Tehtiin tätä treeniä aika rankasti Tacolle ja uskon,että Taco tätä kautta oppii ymmärtämään, että paikallaolo on tehtävä joka on tehtävä halusi tai ei.

Koira autoon huilaamaan ja iltapäivällä uudestaan seuruuta. Tacon vire saisi olla ihan aavistuksen alhaisempi, se on siinä ja siinä ettei ääntele. Mun pitää selkeästi vaikeuttaa Tacon seuruuta, esim seuruuta kohti häiriötä, seinää, esteitä eri vauhdeissa. Huomauta jos kontakti tipahtaa. Pitää tehdä suht pitkiä seuruita ennen palkaa, haastaa hieman koiraa. Täyskäännökset oikealle, voi auttaa antamalla käskyn ainakin juoksussa. Käännökset  varsinkin juoksussa vähemmän tökkiväksi, juokse kulman läpi, koirallekin helpompaa. Juoksussa varsinkin jos koira lähtee juoksemaan ohi pomppien nopea pysähdys, ilman valmistelua koiralle ja kun koira ei ehdi pysähtymään viereen ei auteta koiraa vaan koiran on itse  tultava oikeaan paikkaan.

Kiintoisa päivä oli. Oppi itse paljon lisää. Itse kun olen vaan kisanut alemissa luokissa niin en ole niin tarkkaan miettinyt miten olen kouluttanut Tacolle esim kaukot, se nyt tekee ne suunnilleen liikumatta (paitsi kun käy liikaa kierroksilla se pakittaa), mutta enpä ole tarkkailut siirtyykö etu-, vai takatassut.

Tehtiin vielä päivän päätteeksi muutaman agilityharkan. Hieman käännöksiä, keppikulmia ja rengas. Taco hyvin lyhentää hyppyä kunhan rytmitän hyvin ja matalalla kädellä ohjaan yli ja käännän jaakotuksella/vastakäännöksellä, mutta jotta käännös on hyvin tiukka nämä pitää kaikki muistaa ja tehdä oikeassa vaiheessa. Keppejä Taco kyllä hakee hirmu hyvin, harkattiin myös matalampaa keppisuorittamista, jos olen vierellä vedättämässä käsi alhaalla niin asento on hyvä. Sitten vielä rengas vauhdilla, teki hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti